O NAS

Zgodovina

zgodovina renault trucks

Spoznajte zgodovino proizvajalca  Renault Trucks … od leta 1894 do danes

Neverjetna zgodovina podjetja Renault Trucks se danes s čedalje večjo hitrostjo odvija na velikih prometnih povezavah po celem svetu.

Podprta z izjemno zgodovino se zdaj usoda Renault Trucks oblikuje na vseh cestah sveta. Renault Trucks ima svojo zgodovino, na katero smo lahko vsi ponosni. Ta zgodovina nam pojasnjuje, kaj je Renault Trucks danes in kaj bo v prihodnosti: znamka, v celoti zavezana svojim kupcem in cestnemu transportu; obenem pa želi okrepiti prestižno mesto dejavnosti, ki v naši družbi igra ključno vlogo. Od leta 1894, ko je Marius Berliet zasnoval in izdelal enocilindrski motor in konstruiral svoje prvo vozilo, ki deluje na bencin, pa vse do danes: odkrijte več kot 100-letno izjemno dediščino in si oglejte film “Pionirji od leta 1894”.

 

1894 - 1909: obdobje pionirjev

Histoire de Renault Trucks

 

Marius Berliet leta 1894 v Lyonu razvije in izdela motor z enim valjem, nato izdela prvo motorno vozilo na petrolej. Leta 1906 Berliet izdela svoje prvo tovorno vozilo.


V Billancourtu v bližini Pariza Louis Renault leta 1898 izdela 4-stopenjski menjalnik, takoj zatem pa se na trgu pojavi njegovo prvo motorno vozilo. Gre za manjši avtomobil z ¼ konjske moči. Prvo autotracté dostavno vozilo Louis Renault izdela po letu 1900, nekoliko kasneje, leta 1906, pa izdela vozilo, ki je predhodnik pariških avtobusov.

 

 

1914 - 1918: začetki množične proizvodnje

Histoire de Renault Trucks

 

Med vojno je Berliet dnevno izdelal 40 tovornih vozil CBA, ki so jih nato skupaj z ostalimi vozili pošiljali na Verdunsko fronto, medtem ko je Renault s 600 “taxis” doprinesel k zmagi v bitki na Marni ter se tako za vselej zapisal v zgodovino.


Leta 1917 Renault izdela prvi moderni tank v zgodovini. Prvo tovorno vozilo v izvedenki 4x4 izdela Latil. To je bilo logično nadaljevanje razvoja prednjega pogona leta 1898.

 

1919 - 1928: razpršitev zaradi ohranjanja stabilnosti podjetja na trgu

Histoire de Renault TrucksLouis Renault in Marius Berliet, genialna industijalca, ustvarita svojo avtomobilsko korporacijo. Berliet sodeluje tudi pri izdelavi tanka Renault FT 17, katerega naročnik je francoska vlada.

Leta 1923 je bil Renault prvi avtomobilski proizvajalec, ki je na tržišče lansiral vlačilec. Istega leta se pojavijo tudi prva vozila, ki so kot gorivo uporabljala plin, ki je nastal z izgorevanjem lesa ter prvi vlačilec z vgrajeno servozavoro na vseh štirih kolesih. Leta 1928 v tovorno vozilo prvič vgradijo dizelski motor.

 

1952 - 1978: ZAČETKI NASTAJANJA skupine

Histoire de Renault TrucksMed leti 1952 in 1974 se Laffly, Rochet Schneider, Camiva in Citroën Poids Lourds združijo z Berlietom, ki leta 1957 izdela vozilo Berilet T, največje tovorno vozilo na svetu.

Z združitvijo podjetja Latil, Renaultove divizije za proizvodnjo tovornih vozil in podjetja Somua leta 1955 nastane korporacija la Saviem, ki se ji nato leta 1965 pridruži Richard Continental, leta 1975 pa še Sinpar.

Leta 1978 se Berliet in la Saviem združita v korporacijo, ki je v tistem obdobju edini francoski proizvajalec težkih tovornih vozil. Korporacija se se še istega leta preimenuje v Renault Véhicules Industriels, ki v okviru skupine Renault proizvaja “gospodarska vozila”.

 

V obdobju po letu 1983 si Renault Trucks utrjuje položaj vodilnega proizvajalca na tržišču

Histoire de Renault TrucksS prevzemom podjetja Dodge Europe leta 1983 in nato še legendarne ameriške znamke Mack leta 1990 Renault Véhicules Industriels zgradi močno mednarodno korporacijo.

Leto 1992 je bilo pomembno leto: Renault Véhicules Industriels pridobi Renault V.I. In 2001, Renault V.I. postane del  Volvo skupine. Leta 2002 je nastala svetovno znana bklagovna znamk Renault Trucks.