Aktualno


 

16.11.2016

DRUŽBA RENAULT TRUCKS PRAZNUJE 100. OBLETNICO USTANOVITVE SVOJEGA OBRATA V LYONU

Družba Renault Trucks se je v letu 2016 aktivno poklonila Mariusu Berlietu ter moškim in ženskam, ki so pomagali razširiti ugled francoskih tovornjakov iz njihove baze v Venissieuxu in Saint-Priestu na obrobje Lyona. V zibelki znamke Renault Trucks – obratu v Lyonu – še naprej oblikujejo in ustvarjajo prevozne rešitve za prihodnost.

Leta 1915 se je Marius Berliet odločil, da bo kupil številna zemljišča na vzhodu Lyona in zgradil proizvodni obrat v Venissieuxu. Potem ko je prerasel obrat Monplaisir v 8. okrožju Lyona, je potreboval prostor za izvedbo svojih ambicioznih projektov, za izpolnjevanje nujnih zahtev po tovornjakih in svoj prispevek k boju v obliki proizvodnje orožja za francosko vojsko med prvo svetovno vojno. Marius je bil postavljen pred velik izziv: v rekordnem času je moral oblikovati, zgraditi in opremiti svoj obrat, celo ko se je proizvodnja že začela. Ta izziv je uspešno opravil. Z nadaljnjimi razširitvami je do začetka druge svetovne vojne obrat povečal na skupno površino 387 hektarjev.

Vendar je imel Marius Berliet večji cilj od preproste gradnje obrata: »Edina motivacija za moje trdo delo je goreča želja po končni uresničitvi mojih življenjskih sanj: ustvariti veliko, uspešno industrijsko mesto.« Ta vizija je leta 1917 ustvarila Cite Berliet, kraj, ki je bil zgrajen za upravljanje obrata. To samozadostno mesto je imelo bivališča, šolo, vrtec in kmetijo.

Danes je v lyonskem obratu operativno središče družbe Renault Trucks, ki je glavni sestavni del industrijskih objektov in objektov globalnega inženiringa skupine Volvo, ki se ji je leta 2001 pridružila blagovna znamka Renault Trucks. Zaposluje več kot 4000 ljudi na 180 hektarjih, ki se raztezajo v občinah Venissieux in Saint-Priest. Tu so doma obrat za sestavljanje motorjev, obrat za sestavljanje mostu in preme, center za kovanje in logistični center za rezervne dele. Poleg glavnega sedeža družbe Renault Trucks in globalne upravne skupine se v Lyonu nahajajo obrati za izvajanje številnih terciarnih dejavnosti, vključno z raziskovalnim obratom, kjer dela 1300 zaposlenih. Glavna naloga obrata je razvoj tovornjakov s srednjo nosilnostjo in njihovih motorjev, razvijajo pa tudi prevozne rešitve za urbana območja. Oblikovalski studio se ponaša s skupino mednarodnih oblikovalcev, ki so oblikovali novo serijo tovornjakov Renault Trucks, ki so bili dani na trg leta 2013. Vodilno vozilo med njimi, tovornjak Renault Trucks T, je bilo izbrano za mednarodni tovornjak leta 2015.

 

Obrat v Lyonu se pripravlja na praznovanje stote obletnice, v okviru katerega bo organiziranih veliko dogodkov, na katerih bodo v središču pozornosti ustanova in njeni ljudje:

  • Družinski obiski

Družine zaposlenih so povabljene, da si ogledajo obrat in spoznajo različne poklice pri delu, vključno z obratom za izdelavo motorjev, centrom za kovanje, logistično skupino in kovačnico. Avtobus Berliet iz leta 1968, ki so ga posebej za to priložnost prenovili, obiskovalce prevaža z enega mesta na drugega.

  • Fotografska razstava

Razstava zgodovinskih in sodobnih fotografij prikazuje zgodovino obrata in zgradb skozi desetletja. Fotografije, ki so bile prvotno razstavljene v treh restavracijah obrata, so zdaj na ogled v vhodnem prostoru v Venissieuxu.

  • Predavanje o ženskah v prvi svetovni vojni

Monique Chapelle, podpredsednica fundacije Berliet, je imela v torek, 4. oktobra 2016, predavanje v amfiteatru Paul Berliet v Saint-Priestu. Svoj govor je popestrila z dokumenti, ki si jih je večinoma izposodila v arhivih fundacije Berliet, prikazala pa je močno vpetost žensk iz regije Rona - Alpe v prispevanje k boju v letih od 1914 do 1918.

  • Grafiti s podpisom IMPACKT

Družba Renault Trucks je svoje stene posodila Francku Asensiju, umetniku iz Lyona, ki izdeluje grafite in je znan tudi pod imenom »Impackt«. Izdelal je ogromen grafit v velikosti 450 m2, ki na dolžini 80 metrov prikazuje 100 let obstoja ustanove. Za dokončanje je potreboval tri mesece.

  • Prevoz brez voznika (NAVYA): prikaz na lokaciji v Saint-Priestu

Ne nazadnje pa s pogledom v prihodnost obrata in prevoza ustanova v Lyonu od 24. oktobra do 23. novembra prikazuje vozilo NAVYA ARMA, popolnoma električno in samostojno javno prevozno sredstvo. To pametno in inovativno vozilo brez voznika lahko prevaža do 15 potnikov in popolnoma varno vozi s hitrostjo do 45 km/h.

 

Višek je praznovanje doseglo s slovesnostjo, ki je potekala 10. novembra 2016. Na slovesnosti so bili prisotni vsi uslužbenci ustanove v Lyonu ter Martin Lundstedt, generalni direktor skupine Volvo, in Bruno Blin, generalni direktor družbe Renault Trucks.

 

Dodatne informacije najdete na: www.renault-trucks.com/presse.

Séveryne Molard, T: +33 (0)4 81 93 09 52, E: severyne.molard@renault-trucks.com