Aktualno


21.03.2017

OPTIFUEL CHALLENGE 2017: KDO SI BO ZAGOTOVIL MESTO V FINALU?

Proizvajalec Renault Trucks organizira četrto tekmovanje Optifuel Challenge, v katerem se vozniki pomerijo v varčni vožnji.

Začenja se četrto tekmovanje v varčni vožnji Optifuel Challenge, ki ga organizira proizvajalec tovornih vozil Renault Trucks. Za volan tovornjaka Renault Trucks T Optifuel s 13-litrskim motorjem bo v različnih državah sveta skupno sedlo več kot 2500 voznikov. Najboljši voznik v posamezni državi, tj. tisti, ki bo porabil najmanj goriva in hkrati ohranil največjo možno komercialno hitrost, bo sodeloval v velikem mednarodnem finalu, ki bo potekal jeseni 2017.

Zmanjšanje porabe goriva je precej odvisno od tovornjaka, vendar pa ima voznik pri tem prav tako pomembno vlogo, kar dokazuje tudi tekmovanje Optifuel Challenge proizvajalca Renault Trucks. Na tem tekmovanju v racionalni vožnji, ki se odvija vsaki dve leti od leta 2012, je za zmagovalca razglašen najvarčnejši voznik na svetu. Za volanom tovornjaka Renault Trucks T se bo pomerilo več ko 2500 voznikov iz 30 držav. Od aprila 2017 si bo tako pot po evropskih cestah utirala karavana desetih tovornjakov Renault Trucks T480 Optifuel.

Ta vozila vsebujejo najnovejše inovacije za zmanjšanje porabe goriva. Opremljena so z aerodinamični elementi, kot so strešni in bočni zračni usmerniki, bočne zavese na šasiji in podaljški teh zaves. Vgrajen imajo 13-litrski motor Euro 6 Step C s sistemom vbrizgavanja goriva po skupnem vodu in so opremljena s funkcijo za onemogočenje načina power, funkcijo varčnega regulatorja hitrosti z načinom za nadzor prostega teka Optiroll, odklopnim zračnim kompresorjem, črpalko servovolana s spremenljivim pretokom in funkcijo samodejnega ugašanja motorja. Ti tovornjaki čisto zadnje generacije imajo tudi regulator hitrosti Optivision s sposobnostjo predvidevanja in povezavo GPS, ki prilagaja strategijo menjavanja prestav in pospeševanja ter hitrost vozila reliefu poti vožnje. Ta bogata oprema vse bolj pripomore k varčni porabi goriva prevozniških podjetij.

Po zaporedju kvalifikacijskih tekem se bodo najvarčnejši vozniki posameznih držav pomerili v državnih finalnih tekmovanjih. Najvarčnejši voznik posamezne države bo nato sodeloval v velikem mednarodnem finalu Optifuel Challenge, ki bo potekal oktobra 2017. Od aprila 2017: kvalifikacijska tekmovanja Vse države, ki sodelujejo v tekmovanju Optifuel Challenge, organizirajo kvalifikacijska tekmovanja.

Oktober 2017: mednarodni finale

Najvarčnejši voznik iz vsake od 30 sodelujočih držav bo sodeloval v velikem mednarodnem finalu, ki bo potekal oktobra 2017. Finale bo potekal v dveh delih: sodelujoči bodo najprej odgovarjali na vprašalnik, s katerim se bo preverjalo njihovo znanje s področja varčne vožnje, sledila bo vožnja po odprti cesti z vozilom Renault Trucks T Optifuel, ki bo trajala približno štirideset minut. Zmagal bo voznik, ki bo porabil najmanj goriva in hkrati ohranil največjo možno komercialno hitrost.

Seznam 30 držav tekmovalk:

Alžirija, Belgija, Bolgarija, Čile, Estonija, Finska, Francija, Hrvaška, Italija, Izrael, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Maroko, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Republika Češka, Romunija, Slovaška, Slovenija, Srbija, Španija, Švica, Tunizija, Ukrajina, Združeno kraljestvo.