Aktualno


 

27.07.2016

Renault Trucks D za novomeško knjižnico

Ljubljana

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so za svojo potujočo knjižnico nabavili nov bilbliobus, ki temelji na tovornem vozilu Renault Trucks D 16. Nadgradnjo so v skladu z njihovimi potrebami izdelali v podjetju AS Domžale, v njej pa je prostora za okoli 7.500 enot knjižničnega gradiva.

»Z dosedanjim vozilom, ki je temeljilo na osnovi Renaultovega tovornjaka in smo ga uporabljali vse od leta 1998, nismo imeli nikakršnih resnih težav; predvsem motor je vseh teh 18 let deloval praktično brez napak,« izbiro novega tovornjaka Renault Trucks utemeljuje Irena Muc, vodja mreže krajevnih knjižnic v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

Poleg tega poudarja, da je tovornjak zaradi tamkajšnjega specifičnega terena primernejši od avtobusa, ima pa tudi povsem ravno dno, kar pomeni več uporabnega prostora ter s pomočjo dvižne rampe omogoča dostop tudi invalidom in mamicam z otroškimi vozički. Novo vozilo potujoče knjižnice ima kar 120 metrov polic oziroma dovolj prostora za približno 7.500 enot; knjig, zgoščenk in drugega knjižničnega gradiva.

»Mavrična potujoča knjižnica«, kakor ji pravijo zaradi privlačne barvite poslikave, temelji na tovornem vozilu Renault Trucks D 16, katerega poganja osemlitrski šestvaljni turbodizelski motor z močjo 184 kW (250 KM), ki ustreza standardu Euro 6. Vozilo je na željo stranke opremljeno z devetstopenjskim ročnim menjalnikom ZF, zmogljivejšo motorno zavoro, zaporo diferenciala, sistemom za pomoč pri speljevanju navkreber ter številnimi varnostmi in drugimi sistemi – vključno s sistemom za samodejno zaviranje v sili.

Potujoča knjižnica je splošna knjižnica v malem in je namenjena bralcem vseh starosti, pokriva pa osem novomeških občin (Mestna občina Novo mesto, Šentjernej, Žužemberk, Straža, Dolenjske Toplice, Šmarješke Toplice, Škocjan in Mirna Peč) ter občini Trebnje in Metlika s skupaj 62 lokacijami oziroma izposojevališči, ki jih obišče vsakih 30 dni. Vanjo je včlanjenih približno 1.500 bralcev, letno pa zabeležijo 11 tisoč obiskov in izposodijo okoli 120 tisoč enot različnih knjig – tako leposlovnih kot tudi strokovnih ter slikanic za najmlajše.

 

Za več informacij, prosimo, kontaktirajte Lidijo Supek Koršoš

Tel. +385 91 6040 227
E-mail : lidija.supek@volvo.com