Share

Sporočila za javnost

RENAULT TRUCKS T, C, K EVOLUTION: GENEZA OBLIKOVANJA

3min
pd

Renault Trucks spreminja zunanjo zasnovo svojih modelov T, T High, C in K in tako prejema bolj samozavesten in sodoben slog. Paul Daintree, proizvajalčev direktor oblikovanja, se ozre na nastanek teh novih modelov, ki se ponašajo z večjim udobjem in boljšo produktivnostjo.

Skupine pri Renault Trucks Halle du Design, ki ga vodi Paul Daintree, že od leta 2018 delajo na razvoju serij T, T High, C in K. Končni rezultat je bil razvit v tesnem sodelovanju s partnerskimi kupci.

Tesno sodelovanje s strankami za nadaljnjo optimizacijo uporabniške izkušnje

"Za oblikovalce je ključnega pomena, da končnega uporabnika postavijo v središče svojega razmišljanja in odločanja," je pojasnil Paul Daintree, direktor oblikovanja pri Renault Trucks. "Z našimi strankami smo v oblikovalskem studiu organizirali skupna delovna srečanja in obiskali postajališča za tovornjake in skladišča strank, da bi se srečali s prevozniki in vozniki in razumeli njihove potrebe in se nanje tudi odzvali." To terensko delo oblikovalskih skupin v sodelovanju z informacijami, zbranimi iz prodajne mreže in strokovnim znanjem inženirjev Renault Trucks, je bilo podlaga za spremembe vozil v smislu sloga in udobja.

Drzna, elegantna zunanjost

"Sprednji del vozila je bil preoblikovan tako, da je omogočil več prostora za barvne sheme in grafike naših strank," je dodal Paul Daintree. Sprednja razsvetljava je bila popolnoma prenovljena z LED tehnologijo, ki ne samo, da zagotavlja boljšo osvetlitev, temveč tudi omogoča oblikovalcem, da zmanjšajo višino enote žarometov in več funkcij namestijo na manjše območje. Na vrhu luči je dodan tudi deflektor. "Prednji proporcij je popolnoma prenovljen - tovornjak ima večjo prezenco, krepkejšo držo in takoj prepoznaven fokus".

Preoblikovana je tudi prednja maska, ki ustvarja bolj izpopolnjen avtomobilski videz. Funkcija zlaganja, s katero je mogoče rešetko spremeniti v sedež ali stopničko, zaradi svoje priljubljenosti med vozniki ostaja enaka.

Nenazadnje se je povečala velikost logotipa Renault Trucks na sprednji maski. "Imamo odlične tovornjake in res smo ponosni na novo zasnovo, zakaj tega ne bi pokazali?" navdušeno pove direktor oblikovanja Renault Trucks.

Udobna, praktična notranjost

V notranjosti je poudarek na udobju voznika. "Kar zadeva udobje vožnje, je bila ena od zahtev naših strank, da imajo v naših tovornjakih podoben položaj kot v avtomobilu," je nadaljeval Paul Daintree. Novi Renault Trucks T, T High, C in K imajo nov trismerno nastavljiv volanski drog, z gumbom, ki ga upravljamo z nogo in zagon brez ključa. Tako vozniki precej lažje prilagajajo vozniški položaj osebni obliki telesa in svojim željam.

Izboljšave so tudi na področju udobja življenja v kabini. "Odločili smo se, da bomo izboljšali udobje osnovnega pograda, povečali debelino in gostoto vzmetnice ter podvojili število vzmeti." Za optimalno udobje je dodana tudi nadvzmetnica.

Oblikovalci Renault Trucks so ustvarili tudi večje prostore za shranjevanje in dodali namensko shrambo za telefone ali tablične računalnike z USB polnilnimi mesti v bližini. Shranjevalni del vključuje tudi nov predal, ki omogoča varno shranjevanje zvezka ali tablice velikosti A4.

Za popolno sproščujoče vzdušje v vozilu so spremenjene tudi tkanine in barve, da zmehčajo kontraste in pomagajo sprostiti oči voznikov, ki so med vožnjo pod velikim pritiskom. »Čeprav so naši sedanji sedeži resnično cenjeni, smo izkoristili priložnost za posodobitev materialov, predvsem z zamenjavo tradicionalnega polnega usnjenega sedeža z reliefno tkanino. Tako kot pri zunanjosti smo ponosni, da smo Renault Trucks, zato ima logotip častno mesto na sedežih.« je sklenil Paul Daintree.