Novice

Odpadki v Firencah bodo zbirani v povsem električnih vozilih Renault Trucks

Elektromobilnost

3min
Firence

Po Parizu, Lyonu in Barceloni zbiranje odpadkov tudi v Firencah zdaj opravljajo povsem električni Renault Trucks! Italijansko podjetje Gorent S.p.A. je pravkar prevzelo 26-tonsko tovorno vozilo Renault Trucks D Wide Z.E. za zbiranje odpadkov v toskanski prestolnici. To je prvo električno vozilo Renault Trucks, ki se uporablja v Italiji.

 

Firence, trajnostno mesto

Firence utirajo pot energetskemu prehodu in so v zadnjih petih letih onesnaževanje zraka zmanjšale za 20%, raven dušikovega dioksida pa je padla tako v središču mesta kot v predmestju. Mestni svet je pod vodstvom župana Daria Nardelle postavil ohranjanje okolja za prednostno nalogo, saj je uvedel tramvajske proge, nove kolesarske steze, sisteme skupne rabe avtomobilov in skupne rabe koles ter stotine polnilnic za električne avtomobile, taksije in avtobuse.

Zato je povsem naravno, da je toskanska prestolnica svoj prvi tovornjak za odvoz električnih odpadkov sprejela z navdušenjem.

Dario Nardella, župan Firenc meni, da je vprašanje varovanja okolja glavna prednostna naloga: "Firence so začele svojo zeleno revolucijo," je pojasnil župan. "Prihod tega vozila Renault Trucks sovpada z našo odločenostjo za povečanje električne mobilnosti v mestu s ciljem izboljšati kakovost zraka in zmanjšati onesnaževanje s hrupom ter na koncu pomagati ohranjati našo kulturno dediščino."

Kar zadeva odpadke, si mesto prizadeva za izvajanje načrta upravljanja, ki bi temeljil na zmanjšanju porabe in kar največji uporabi odpadnih materialov. Dario Nardella si dolgoročno celo predstavlja uvedbo krepkega sistema, ki bi lahko v celoti odpravil odpadke v njegovem mestu (245.000 ton na leto) z uporabo energije za proizvodnjo javnega prevoza. "Pot, po kateri gremo danes, je prava. Izzivov je še nekaj, toda mesto Firence je odločeno napredovati v tej smeri," je dejal župan.

 

Tovornjaki, ki ne oddajajo zraka ali hrupa

Gorent S.p.A., specialist za najem vozil za čiščenje mest, je prva italijanska stranka Renault Trucks, ki je kupila povsem električni tovornjak.

Njihov Renault Trucks D Wide Z.E., ki med delovanjem ne onesnažuje zraka ali oddaja hrupa, se bo uporabljal za zbiranje gospodinjskih odpadkov v Firencah, z največjim spoštovanjem do kakovosti življenja lokalnih prebivalcev. Deloval bo lahko tudi ne glede na morebitne prometne omejitve, ki jih je uvedel mestni svet.

Furio Fabbri, predsednik uprave Gorent S.p.A. je prepričan, da je treba preiti na električno energijo. "Naša prizadevanja usmerjamo v zmanjšanje emisij CO2 in v praktične odločitve, da bi to dosegli. Ena od teh odločitev je nakup tega povsem električnega vozila Renault Trucks." Podjetje si je zastavilo tudi nalogo ozaveščanja javnosti in spodbujanja električne mobilnosti ter njenih koristi. Dogodek z naslovom "Očistite naš trg" bo skozi celo poletje gostoval na znamenitih trgih večjih italijanskih mest in Renault Trucks D Wide Z.E. bo poleg lahkih električnih vozil v floti Gorent.

"Italijanska podjetja in mestne oblasti se pripravljajo na energetski prehod in to sodelovanje je jasen pokazatelj tega," je bil navdušen Pierre Sirolli, generalni direktor Renault Trucks Italija. "Spremembe so v teku in Renault Trucks je pripravljen zadovoljiti potrebe podjetij, ki želijo sprejeti energetski prehod v Italiji."

Renault Trucks želi do leta 2025 doseči 10% obsega prodaje električnih vozil.

Set canonical URL
Off